Gjør business av design
(01.02.07) Faglærere og studenter ved Handelshøyskolen BI og Kunsthøyskolen i Oslo skal bidra til å gjøre Oslo til en kreativ sone. De har derfor startet et tverrfaglig læringsprosjekt MOD, management og markedsføring av design. Sammen skal de gjøre business av design. Eller design av businessideer!
Bachelorstudenter fra begge leire har i tre, intensive uker i 2007 arbeidet med prosjektideer som kan realiseres. Forrige uke presenterte 90 studenter i 18 grupper sine felles utviklede ideer. Målet for hver gruppe har vært å utvikle en kreativ idè til en mulig kommersiell suksess.
– Vi er overveldet over hvor fint dette går, sier Birgit Jevnaker og Donatella De Paoli, fagansvarlige ved BI, og to av de fire initiativtagerne til prosjektet.
De fire lærerkreftene fra begge skolene som utgjør teamet bak ”MOD”-samarbeidet, var spente på utfordringene kulturforskjellene kunne føre til. Studentene fra Kunsthøyskolen er sterke individualister som har en unik interesse for et relativt smalt fagfelt. De arbeider mye alene og har et sterkt eierskap til SITT prosjekt eller SIN ide. Studentene fra BI er vant til å studere i grupper, og diskutere seg fram til de gode løsningene i felleskap.
– Men studentene snakker allerede om ”VI og OSS”, og de har utviklet sterk lojalitet seg imellom og til sitt prosjekt, forteller de to BI faglærerne engasjert.
Skaper nettverk
Tove Kjær, professor ved Fakultet for design (KHiO), forteller om to hovedretninger som preger gruppearbeidene: Kulturformidling – nye måter å formidle kultur på, og Miljøfokus – gjenbruk av gamle produkter og andre måter å bevare miljø på. ”Nyskaping” står sentralt i forhold til evaluering av prosjektarbeidene.
- Vi tar med oss en internasjonal trend til Norge, sier Kjær. Vi gir studentene både bedre og bredere kunnskap enn de ellers ville fått når vi samler lærerkrefter fra begge skolene. I tillegg bygger vi ned myter om hverandre og etablerer nettverk. Gode nettverksrelasjoner spiller en viktig rolle for studentene i fremtiden, konstaterer hun.
Fra design til kommers
- MOD-prosjektet er spesielt spennende med tanke på det tverrfaglige samarbeidet. Det kan løfte ideer, sier Birgit Helene Jevnaker, førsteamanuensis ved BIs Institutt for innovasjon. - Det er tydelig at vi kan dra mer veksel på hverandres kompetanse. BI-studentene bidrar med perspektiv på hvordan realisere nyskaping og markedsmessig tilnærming til idèene. Designstudentene er derimot sterke på design av produkt. De er flinke til å gi identitet til ideene, og gir problemer og behov en utforming, fortsetter hun. - Men ingen har monopol på kreativitet, vi ser ideer kommer fra mange hold inklusive gjesteforelesere vi har trukket inn.
Donatella de Paoli ved BIs Institutt for interkulturell kommunikasjon, nikker bekreftende. – I tillegg blir studentene mer bevisst sin egen kompetanse og kunnskap, hvilket øker selvfølelsen. Dette er en tilleggsverdi vi ikke helt hadde forutsatt, sier hun.
Design som strategisk virkemiddel
Halldor Gislason, dekan ved Fakultet for design (KHiO) mener at design er et viktig strategisk verktøy både i forhold til eksisterende og potensielle kunder. Fokus på design skaper samhold og stolthet internt, og er viktig i forhold til å tiltrekke seg ny arbeidskraft. Studentene må derfor forholde seg til, og lære om, den krevende prosessen fra idè til kommersialisering.
- Prosjektgruppene må vise evnen til raskt å forene kreative visjoner og design med solide forretnings- og kommunikasjonsplaner som kan gjøre produktet til en kommersiell suksess, sier Gislason.
Under felles muntlig eksamen fredag, ble de 18 nye prosjektideene fantasifullt fremført ved BI i Oslo. Studentene i MOD-samarbeidet fra BI og KhiO fikk diplom fra begge skoler som et synlig bevis å ha med på CV’en etter studiene.
From Press release (first published on BIKuben, internal website, BI Norwegian School of Management.)
Photo of student presentation: Birgit Jevnaker.
Saturday, February 17, 2007
Subscribe to:
Posts (Atom)